Alles wat je moet weten over PVT?

PVT of “Photo Voltaic Thermal panels” is een twee-in-één systeem dat zonnepanelen combineert met een warmtepomp voor het verwarmen van je water. Dit systeem is uiterst geschikt voor rijhuizen omdat het een geluidsloos systeem is dat weinig plaats in beslag neemt. Hoe het werkt en wat de voordelen zijn, leggen we graag uit.

Hoe werkt een PVT-warmtepomp?

Stap 1.

Er worden speciale zonnepanelen op je dak gelegd. Deze zonnepanelen combineren een PV-laag om zonne-energie op te wekken. Hieronder bevindt zich een thermische laag. Die zal een water-glycolmengsel opwarmen dankzij de energie van de zon, de buitenlucht en de warmte van de PV-laag.

Stap 2.

Het warme water-glycolmengsel wordt gebruikt om een koudemiddel op te warmen. Dit koelmiddel heeft een extreem laag kookpunt, waardoor het snel verdampt.

Stap 3.

Het verdampte koelmiddel gaat vervolgens door een compressor. Hier worden de gasdeeltjes letterlijk samengedrukt, waardoor de temperatuur sterk toeneemt.

Stap 4.

Eens de gasdeeltjes warm genoeg zijn, zal het koelmiddel in de condensor je sanitair en verwarmingswater opwarmen.

Stap 5.

Omdat de warmte wordt overgezet van de damp naar je water, zal de damp opnieuw afkoelen. De temperatuur zakt zo laag dat de damp condenseert en terug vloeibaar wordt. De vloeistof loopt daarna door een expansievat om opnieuw gebruikt te worden: het verdampt weer met nieuwe energie, en het proces herhaalt zich.

De voor- en nadelen van PVT

Optimale plaatsbenutting

Doordat het een twee-in-één systeem is, benut je de beschikbare ruimte optimaal. Er hoeft geen buitenunit geplaatst te worden. Dit maakt het uiterst geschikt voor rijwoningen waar geen plek is om grondboringen uit te voeren.

Volledig stil

Door de afwezigheid van een buitenunit is het systeem volledig geluidsloos.

Afhankelijk van de zon

Omdat het systeem onder andere gebruikmaakt van de warmte van de zon en de zonnepanelen, ben je hier deels van afhankelijk. Schijnt de zon niet? Dan haalt het systeem warmte uit de buitenlucht, maar aan een lager rendement dan lucht/water-systemen.

Interesse in een warmtepomp voor jouw duurzame (ver)bouwproject?

Aarzel niet om contact op te nemen, onze experts staan voor je klaar!