Alles wat je moet weten over geothermie?

Geothermie is een type warmtepomp die water opwarmt dankzij de temperatuur van de aarde. Hiervoor wordt er tot 250 meter diep geboord.Het is een topsysteem dat helaas niet voor ieder huis geschikt is. Dit komt omdat er speciale apparatuur nodig is om zo diep te boren. Die apparatuur heeft ruimte nodig.Bij rijwoningen, zelfs met tuin, is geothermie vrijwel onmogelijk, door de hoge kostprijs om de nodige apparatuur in de tuin te krijgen. Heb je wel de plaats, dan krijg je een topsysteem. Waarom dat zo is en hoe het werkt? Dat leggen we kort uit.

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Stap 1.

Door grondboringen tot 250 meter diep worden er leidingen gelegd van de binnenunit van de warmtepomp tot diep onder de grond. Door deze leidingen stroomt een water-glycolmengsel. Dit mengsel warmt op dankzij de temperatuur van de bodem en stroomt vervolgens terug naar de binnenunit.

Stap 2.

Het warme water-glycolmengsel wordt gebruikt om een koudemiddel op te warmen. Dit koudemiddel heeft een extreem laag kookpunt, waardoor het snel verdampt.

Stap 3.

Het verdampte koudemiddel gaat vervolgens door een compressor. Daar worden de gasdeeltjes samengedrukt, waardoor de temperatuur sterk toeneemt.

Stap 4.

Eens de gasdeeltjes warm genoeg zijn, warmt de condensor hiermee je sanitair en verwarmingswater op.

Stap 5.

Omdat de warmte wordt overgedragen van de damp naar het water, koelt de damp opnieuw af. De temperatuur daalt zo sterk dat de damp condenseert en opnieuw vloeibaar wordt. Deze vloeistof stroomt vervolgens door een expansievat om opnieuw gebruikt te worden. Het proces begint dan opnieuw.

De voor- en nadelen van geothermie

Hoge efficiëntie doorheen het hele jaar

De bodemtemperatuur blijft doorgaans gelijk doorheen het jaar. Dit zorgt ervoor dat het rendement ook constant blijft.

Passieve koeling in de zomer

De bodem is doorgaans tussen de 10 en 12°C doorheen het hele jaar. In de zomer kan er hierdoor passief gekoeld worden. Dit wil zeggen dat enkel een circulatiepomp blijft werken. De compressor wordt uitgeschakeld, waardoor het koudemiddel niet verder opwarmt. Let wel op: dit is geen krachtige koeling. Verwacht dus niet hetzelfde resultaat als een airco.

Duurdere initiële installatie

Omdat er grondboringen moeten uitgevoerd worden, ligt de initiële investering hoger dan bij andere systemen. Toch heeft dit weinig impact op de terugverdientijd, dankzij de hoge efficiëntie en passieve koeling.

Interesse in een warmtepomp voor jouw duurzame (ver)bouwproject?

Aarzel niet om contact op te nemen, onze experts staan voor je klaar!