Alles wat je moet weten over lucht/water?

Lucht/water-warmtepompen bieden een kwalitatieve basis als het aankomt op warmtepomptechnieken.Ze maken gebruik van de buitenlucht om je sanitair en verwarmingswater op te warmen. Hiervoor is een buitenunit nodig die wel wat geluid produceert. Dat geluid valt doorgaans wel mee.

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Stap 1.

Bij lucht/water-warmtepompen wordt, door middel van een grote ventilator, buitenlucht door de verdamper geblazen.

Stap 2.

De warmte uit de buitenlucht wordt gebruikt om een koudemiddel op te warmen. Dit koudemiddel heeft een extreem laag kookpunt, waardoor het snel verdampt.

Stap 3.

Het verdampte koudemiddel gaat vervolgens door een compressor. Hier worden de gasdeeltjes samengedrukt, waardoor de temperatuur sterk toeneemt.

Stap 4.

Zodra de gasdeeltjes warm genoeg zijn, geeft het systeem via de condensor warmte af aan je sanitair en verwarmingswater.

Stap 5.

Omdat de warmte wordt overgedragen van de damp naar het water, koelt de damp opnieuw af. De temperatuur daalt zo sterk dat de damp condenseert en terug vloeibaar wordt. Deze vloeistof stroomt door een expansievat om opnieuw gebruikt te worden. Het proces herhaalt zich vervolgens.

De twee types lucht/water warmtepomp

Let op: er zijn twee types lucht/water-warmtepompen: de split en de monoblok. De verschillen tussen deze systemen lees je in ons blogartikel.

De voor- en nadelen van lucht/water

Laagste installatiekost

In de meeste gevallen is een lucht/water-warmtepomp de goedkoopste warmtepomp om bij je thuis te installeren.

Geschikt voor nieuwbouw en renovatie

Doordat het systeem makkelijk te installeren is en er geen grote verbouwingswerken nodig zijn, is het ook geschikt voor renovatieprojecten.

Buitenunit maakt geluid

De ventilator die lucht aanzuigt, zal geluid produceren. Hoeveel dat precies is, lees je straks.

Lager rendement in de winter

Omdat de buitenlucht kouder is in de winter, kan er minder warmte-energie worden onttrokken. Hierdoor ligt het rendement lager.

Hoeveel geluid maken deze systemen

Stel: je staat op één meter van je warmtepomp. Hoeveel geluid maakt die dan?
Bij normaal gebruik zal je warmtepomp ongeveer 50 dB geluid produceren. In de winter kan dat oplopen tot maximaal 65 dB.

Ter vergelijking: een normaal gesprek tussen twee personen produceert ongeveer 60 dB op één meter afstand. Fluister je? Dan produceer je ongeveer 40 dB op één meter afstand.

Maar hoe vaak sta je echt op één meter van je buitenunit? Hang je deze aan de wand? Dan ben je al snel drie meter verwijderd. Het maximale geluid in de winter daalt dan tot ongeveer 50 dB.

En binnen?
Een muur dempt gemiddeld 30 dB, waardoor het maximale geluid binnenshuis rond de 35 dB ligt — stiller dan een fluistergesprek.

Dus, om antwoord te geven op de vraag hoeveel geluid een lucht/water-warmtepomp maakt: Ja, ze maken geluid, maar echt hinderlijk is het zelden.

Interesse in een warmtepomp voor jouw duurzame (ver)bouwproject?

Aarzel niet om contact op te nemen, onze experts staan voor je klaar!