Alles wat je moet weten over warmtepompen

Bij duurzaam (ver)bouwen zijn zonnepanelen en warmtepompen anno 2024 niet meer weg te denken. Maar welke types warmtepompen bestaan er en welke kies je best?

Alle systemen op een rijtje

1.

Lucht/­water warmte­pomp

Een systeem waarbij een buitenunit aangesloten wordt op de warmtepomp. Deze zal buitenlucht opvangen, verdampen, opwarmen/koelen en naar de warmtepomp sturen. De buitenunit maakt hierbij wel geluid, dus hier zal je rekening mee moeten houden.

2.

Warmte­pomp­panelen of PVT

Hierbij wordt je warmtepomp aangesloten op zonnepanelen met een speciale warmtewisselaar. Het water dat van de zonnepanelen naar de warmtepomp loopt zal opgewarmd worden door het zonlicht en de warmte van de zonnepanelen. Het is eigenlijk een twee-in-één systeem, omdat je geen aparte zonnepanelen meer moet voorzien.

3.

Geo­thermische warmtepomp

Bij geothermie zal er in de grond geboord worden om zo warmte of koeling uit de bodem te halen. Dit zorgt voor een passieve koeling. Echter is er door Vlaanderen een limiet opgesteld van hoe diep je mag boren zonder een milieu vergunning te moeten aanvragen. Je installateur zal dit voor je nakijken, maar meestal is dit tot 150m.

4.

Aircos

De lucht/lucht warmtepomp (of airco) zal in tegenstelling tot de drie andere types geen water maar lucht opwarmen/koelen. Een airco wordt dus meestal niet gekozen als standalone oplossing maar als extra hulp om bepaalde ruimtes extra snel op te warmen of af te koelen om zo dat extra comfort te bieden.

Illustratie van geothermie, lucht/water en PVT warmtepompen

Ontdek welke warmtepomp het dichtst bij je noden aansluit in slechts 7 vragen

Welk BTW-tarief geldt er voor de installatie van warmtepompen?

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Welke subsidies en premies zijn er voor warmtepompen in 2025?

Kies voor een totaalproject

Ventilatie

Een gezond binnenklimaat en een energiezuinig huis beginnen bij goede ventilatie. Met onze ventilatiesystemen D en C+ krijg je altijd verse lucht, zonder verlies van warmte. Kies voor een duurzame oplossing die perfect aansluit bij jouw woning en comfortbehoeften.

Energie

Bespaar op energie en verminder jouw ecologische voetafdruk met zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen. Wij helpen jou bij de juiste keuze en integratie van hernieuwbare energieoplossingen, inclusief slimme energiemanagementsystemen voor een optimale efficiëntie.

Elektriciteit

Met Ecopuur haal jij slimme elektriciteit in huis om jouw leven gemakkelijker te maken. Van het sturen van jouw verlichting en verwarming tot toegangscontrole, alles wordt op jouw maat geïntegreerd. Zo heb jij altijd volledige controle over jouw woning en bespaar jij energie zonder in te boeten op comfort.

Sanitair

Van regenwaterrecuperatie en waterrecyclage tot waterontharding en complete badkamerinrichtingen: Ecopuur helpt jou bij het installeren van slimme en waterbesparende sanitaire oplossingen. Geniet van een efficiënt systeem dat comfort combineert met duurzaamheid.

Meer dan alleen een totaalpakket van technieken

Bij Ecopuur krijg jij méér dan alleen een installatie. We begeleiden jou van begin tot eind met een doordacht proces, transparante communicatie en een team dat meedenkt. Zo ben jij zeker van een oplossing die bij jouw project past

Gefundeerd advies

Mix van technieken op maat van jouw wensen en budget

Transparante offerte

Eén aannemer voor al jouw technieken

Ervaren uitvoeringsploegen en projectleiders

Service en onderhoud

Een heldere aanpak... dat is de Ecopuur belofte

Ontwerpfase

Binnen drie werkdagen nemen we contact met jou op om indien nodig een afspraak in te plannen.

Tijdens de afspraak luisteren we naar jouw wensen en budget. We bekijken welke informatie jij al hebt en wat er nog nodig is.

Is alles compleet? Dan maken we de nodige calculaties voor een voorstel op maat.

Je ontvangt een transparante offerte die we samen overlopen en bespreken.

Nog aanpassingen? Geen probleem! We luisteren naar jouw feedback en verfijnen het voorstel tot jij helemaal tevreden bent met het totaalpakket.

Getekende offerte

De prijs op jouw offerte = de prijs die jij betaalt.

Geen verrassingen, geen extra's.

Eens jij jouw offerte getekend hebt, start onze projectleider met de grondige voorbereiding. De projectleider zal jouw aanspreekpunt zijn gedurende de hele uitvoeringsfase en zal jou op de hoogte brengen wanneer onze teams aan de werken beginnen. Dit zal doorgaans 12 weken na het tekenen van de offerte zijn.

Uitvoeringsfase

Dat leggen we jou in detail uit op onze werkwijzepagina.

Neem gerust een kijkje naar onze realisaties

Onze expertise stopt niet bij het ontwerp. Tijdens de uitvoering kan jij rekenen op onze ervaren installateurs en projectleiders, die alles in goede banen leiden. Zo ben jij zeker van een kwalitatieve installatie die jarenlang meegaat. Bekijk zelf onze gerealiseerde projecten en ontdek het verschil dat Ecopuur maakt.